O casa e ca si corpul omenesc.
Ganditi-va ce ar insemna sa aveti un picior in plus fara sa aveti nevoie de el, sa aveti o mana in plus fara sa aveti nevoie de ea, sa aveti o ureche in plus fara sa aveti nevoie de ea.
Interiorul, mai precis buna functionare a tuturor elementelor ce relationeaza in cadrul unui intreg, fie el organism sau obiect (cladire) genereaza liniile majore ale aspectului exterior.
Este o greseala sa incercam sa adaugam lucruri sau decoratiuni de care nu avem nevoie unei cladiri doar pentru ca asa ni se pare mai frumoasa.
Natura, in marea ei « intelepciune » a pastrat doar lucrurile, componentele pe care un organism le foloseste, descotorosindu-se de tot ce este inutil, de tot ce este pur decor.
Noi, oamenii, ar trebui sa invatam lectia puritatii, lectia functionalismului strict si sa curatam orasul de imaginile oribile create sub imperiul lui « asa arata mai bine ».
Noi, arhitectii, ar trebui sa fim in stare sa educam o societate iesita de curand de sub tirania blocurilor gri, dornica sa puna doi-trei balustrii sau macar un fronton in stil clasic suflat cu aur pe casele ridicate in noile periferii.
Va astept, colegi sau nu, la o discutie sincera despre ce inseamna sa fi, in romania, la bunul plac al unui client tranformat peste noapte intr-un veritabil exeget al stilurilor arhitecturale.
lungubogdan@yahoo.com
joi, 20 noiembrie 2008
Abonați-vă la:
Postări (Atom)